Dijagnoza: lupus

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Da bismo se zaštitili od brojnih virusa, bakterija i ostalih klica, od malih se nogu trudimo na razne načine ojačati naš imunološki sustav. No ponekad se imunitet okrene protiv nas te dođe do pojave autoimunih bolesti pri čemu bivaju napadnuta zdrava tkiva u tijelu. Jedan od takvih poremećaja je i lupus, bolest koja je jedinstvena za svakog oboljelog i koju je stoga teško otkriti i liječiti.

Simptomi lupusa su drugačiji kod svake oboljele osobe i mogu nalikovati nekim drugim bolestima, a često uključuju umor, bol u prsima, nedostatak daha i bolove u zglobovima. Ipak, stručnjaci s Klinike Mayo su otkrili da je osip na licu jedan od simptoma koji će gotovo uvijek biti prisutan. Također, u nešto manjoj mjeri, zajednički su i sljedeći simptomi: lagana groznica, jutarnja ukočenost zglobova, ekstreman umor, anemija, osjetljivost na svjetlost, kratkoća daha te bol u prsima.

Nažalost, lijek za lupus ne postoji jer nije poznat proces i točan uzrok njegovog nastanka. Stoga, kad je riječ o liječenju, ono se uglavnom odnosi na potiskivanje simptoma, a ne na liječenje i eliminaciju bolesti. Lijekovi su ono što obično prvo biva ponuđeno, no to ne bi trebao biti jedini način tretiranja lupusa. Da, oni mogu uvelike olakšati stanje, ali treba biti upoznat s njihovim nuspojavama te odvagnuti prednosti i nedostatke.

Svaki lijek ima svoje popratne pojave

Ovisno o vrsti lupusa, u medicini se uglavnom koriste neki od farmaceutskih lijekova kao što su nesteroidni upalni lijekovi poput aspirina, ibuprofena (više u tekstu Ibuprofen – prirodne zamjene) i naproksena čiji je cilj smanjenje nelagode i upale u zglobovima, mišićima i drugim organima zahvaćenim lupusom. Ipak, oni mogu imati ozbiljne nuspojave. Nedavno je na  Johns Hopkins Centru za Lupus otkriveno da se lijekovi za suzbijanje malarije uspješno mogu primjenjivati i pri liječenju simptoma lupusa pri čemu se najčešće propisuju Plaquenil (hidroksiklorokin), Aralen (klorokin) i Atabrine (kvinakrin) jer nemaju mnogo nuspojava, a ako se one i jave, brzo nestaju.

Imunosupresivi i kortikosterodi su sljedeća vrsta lijekova koji se obično koriste, najčešće kad se jave ozbiljnije nuspojave lupusa kao što su dijabetes, slabost mišića, katarakte, oštećenje kostiju i visoki rizik od infekcije. Opet, vrlo je važno vagati ovu opciju  i porazgovarati sa svojim liječnikom zbog ozbiljnih nuspojava tih lijekova.

Ponekad nuspojave lijeka premašuju njihovu korist

Možda se idealna metoda u tretiranju lupusa krije u prirodnim načinima, osobito ako se uzmu u obzir ozbiljne nuspojave prethodno navedenih lijekova. Važno je napomenuti da kvalitetan pristup liječenju ove bolesti uključuje ozbiljan i temeljit preokret u životnim navikama. Jedenje prikladne i korisne hrane može značajno smanjiti simptome, a to uključuje:

  • Voće i povrće – Vitamini i minerali iz svježeg, organskog voća i povrća mogu smanjiti upalu i promicati zdravije tijelo. Osim toga, oni su veliki izvor vlakana, koji mogu pomoći u stvaranju zdravog probavnog trakta.
  • Hrana bogata kalcijem – Neki lijekovi za lupus mogu uzrokovati osteoporozu što povećava rizik od prijeloma. Iz tog je razloga potrebno konzumirati hranu bogatu kalcijem kao što su sirovo mlijeko i tamno zeleno lisnato povrće (više o tome u tekstovima Mit o osteoporozi i Prehrana za zdravije kosti). Oni su također veliki prirodni izvori vitamina D, budući da vitamin D nastao izlaganjem suncu može povećati šanse za osip uzrokovan lupusom.
  • Kokosovo ulje – Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje sadrži mnoštvo hranjivih tvari koje potiču zdravlje srca, pravilnu funkciju štitnjače i zdravu kožu – područja na koja može utjecati lupus.
  • Juha od kostiju – Ova hrana može promicati zdravu probavu, što je ključno ako lupus napada probavni trakt. Hranjive tvari u takvoj juhi također pomažu u borbi protiv infekcija iz okoline, kao što su virusi prehlade i gripe. Također je zabilježeno smanjenje bolova u zglobovima i upala.
Losos je poznat izvor omega-3 masnih kiselina

Uz navedeno, dobro je konzumirati omega-3 masne kiseline (osobito kroz hranu poput divljeg lososa, chia i sjemenki konoplje – više u tekstu Konzumacija konopljinih sjemenki). Kurkuma je još jedan dodatak koji se može koristiti, jer je dobar izvor mangana, željeza, vlakana, vitamina B6 i C, kalija i magnezija (detaljnije u tekstu Zlatna pasta – kako ju napraviti i koristiti). Jedna od njezinih značajnih prednosti je poboljšanje zdravlja kože. No pravilna ishrana ne uključuje samo unošenje zdravih namirnica nego i izbacivanje onih štetnih, a to su: kofein, cigarete, alkohol i nezdrave masti.

Ostale zdrave navike koje bi trebalo usvojiti su: prestanak pušenja, dovoljno sna, redovito vježbanje, redovito štićenje kože prije izlaska te primjenjivanje tehnika smanjenja stresa jer je lupus bolest koja i emocionalno iscrpljuje. U tom bi slučaju neki od narednih tekstova mogli biti korisni:

Unutrašnjim osmijehom do zdravlja i dugovječnosti

Meditacija učinkovitija od placebo učinka u smanjenju boli

Misli mogu upravljati zdravljem

Meditacijom protiv kronične boli

Grljenje drveća – holističko ozdravljenje energijom iz prirode

Iscjeljivanje vizualizacijom

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s