Arktik gubi svoj ledeni pokrivač

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Arktik prolazi kroz velike promjene: njegova ledena površina se otapa i puca dok se kemija tog oceana također mijenja. Predviđa se da bi situacija mogla postati i gora jer su nova istraživanja pokazala da se pod Arktičkim oceanom krije ogroman rezervoar tople vode koja prodire duboko u srce ovog polarnog područja.

Koristeći podatke prikupljene tijekom proteklih 30 godina, istraživači sa Sveučilišta Yale i Oceanografskog instituta Woods Hole uočili su da se “toplinski sadržaj” tog područja udvostručio tijekom tog razdoblja. Prateći porijeklo tople vode, otkrili su da se izvor nalazi južnije, u Čukotskom moru gdje je otopljeni led vodenu površinu ostavio izloženom suncu. Arktički vjetrovi ugrijanu vodu guraju prema sjeveru dok ona ostaje zarobljena ispod sloja hladne vode što rezultira spremnikom tople vode zarobljenim ispod polarnog leda.

“Ta toplina neće iščeznuti”, rekao je jedan od istraživača, oceanograf John Toole iz Oceanografskog instituta Woods Hole. “Na kraju … morat će doći na površinu što će utjecati na led.”

Iako istraživači ne smatraju da postoji neposredna prijetnja, jaki vjetrovi miješaju hladnije i toplije slojeve vode, odnosno, povećavaju salinitet vodeći topliju vodu prema gore što bi moglo ozbiljno utjecati na arktički led.

Arktik se zagrijava dvostruko više od globalnog prosjeka, a iz godine u godinu tijela poput američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu bilježe rekordne klimatske ekstreme na tom području: prošle su godine zabilježena najniža mjerenja za maksimalni zimski ledeni pokrivač na Arktiku kao i druga po visini temperatura zraka.

Ove su promjene već uzrokovale pustoš za ljude i životinje koje obitavaju u polarnim područjima. Primjerice, gotovo sav led koji pokriva Beringovo more nestao je na mjesec dana početkom prošle godine, što je utjecalo na lov i ribolov stanovnika zapadne Aljaske dok smo o grenlandskom ledenom štitu pisali u tekstu Led na Grenlandu se rapidno topi!.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s