Pomažu li ledene kupke i oblozi?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Andy Murray, britanski tenisač, nakon svakog će meča slijediti isti protokol: tuširanje, jedenje, masaža i na kraju osmominutno kupanje u ledenoj vodi na temperaturi od oko  8 ⁰C. On nije jedini sportaš koji u svrhu smanjenja boli u mišićima koristi ledenu kupku: to je praksa koju mnogi profesionalci i amateri provode diljem svijeta. No je li ona doista učinkovita ili nanosi više štete no koristi?

Kažu da je put uspješnog sportaša popločan boli, a ledene kupke često predstavljaju dio načina borbe s povredama. To je praksa koja se provodi već generacijama, ali posebnu slavu je dobila kad je liječnik Gabe Mirkin 1978. popularizirao poznati akronim RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation ili u prijevodu odmor, led, kompresija, elevacija). U svojoj ga je radijskoj emisiji promovirao 25 godina i četiri desetljeća kasnije, ledene kupke i oblozi postali su gotovo standard u tretiranju povreda i upala. Doista, tko od nas nije stavio hladni oblog na otečen zglob ili istegnut mišić?

Racionalizacija koja se krije u pozadini ledenih kupki glasi otprilike ovako: hladnoća stimulira simpatička živčana vlakna koja reagiraju tako da obližnjim krvnim žilama signaliziraju da se stisnu i pošalju krv u jezgru tijela da bi se zaštitili vitalni organi. Ovaj nalet krvi iz ekstremiteta smanjuje protok krvi na područjima koja se hlade i usporava metaboličke procese u tim regijama, uključujući upalni odgovor, te tako smanjuje oticanje koje bi se inače moglo dogoditi. Pritisak vode također može pružiti kompresiju na mišiće i krvne žile što može usporiti oticanje i upalu. Konačno, zaleđivanje ublažava bol tako da otupljuje osjet na bolnim područjima, barem privremeno.

Dakle, uranjanjem u hladnu vodu smanjuje se protok krvi što dalje djeluje na usporavanje sinteze mišićnih proteina na mjestima gdje bi se mišić u stvari trebao oporavljati nakon ozljede ili naprezanja. Primjerice, da bi dizanje utega bilo produktivno, korisna je određena doza upale da bi se mišići mogli obnoviti.

Čak je i Mirkin jednom rekao:

„Hlađenje svakako može smanjiti bol, no to ima svoju cijenu. Sve što smanjuje vaš imunološki odgovor također će odgoditi zacjeljivanje mišića. Poanta je u tome da se upalni citokini hlađenjem blokiraju – to je dokazano u nekoliko studija.“

Na kraju, ovdje se postavljaju dva pitanja – smanjuje li ledena kupka upalu (prema nekim studijama, možda i ne) te želimo li ju doista, ako bi to moglo usporiti oporavak mišića? Ledene kupke mogu biti korisne za brz oporavak između događaja tijekom natjecanja, no ipak trebalo bi ih izbjegavati ako želimo da mišići dugoročno postanu jači.

Leave a comment