Može li kanabis pomoći oboljelima od cerebralne paralize?

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Iako do sada nema više poduzetih istraživanja visoke kvalitete (dvostruko slijepa, placebo kontrolirana istraživanja) koja bi ocijenila učinke kanabisa kao lijeka za bolesnike s cerebralnom paralizom, ipak je potencijal ove biljke istražen u medicinskoj zajednici i to s obećavajućim rezultatima. Tome se mogu pridružiti i subjektivni izvještaji oboljelih, koji su doživjeli poboljšanja.

Što je cerebralna paraliza?

Cerebralna paraliza je neizlječivi poremećaj razvoja mozga, koji se javlja najčešće do treće godine života. Manifestrira se poteškoćama u kontroli kretanja, ukočenošću muskulature, pretjeranim refleksima te promjenama u tonusu mišića. Pacijenti s cerebralnom paralizom mogu doživjeti bol (često kao posljedicu ukočenih mišića), inkontinenciju, poremećaje spavanja, oštećenje sluha, govora i vida, epileptične napade te razvojna oštećenja. Oštećenje mozga koje je uzrokovano cerebralnom paralizom općenito se ne mijenja tijekom vremena, no simptomi se mogu promijeniti.
Točan uzrok ovog stanja nije poznat, nagađa se da bi za to, između ostalog, mogao biti odgovoran nedostatak kisika pri porođaju, krvarenje u mozgu, infekcija te neke bolesti bilo majke ili novorođenčadi.

Istraživanja i iskustveni dokazi

U istraživanju iz 1981., pod nazivom “Liječenje ljudske spastičnosti s delta-9 tetrahidrokanabinolom” u sažetku je navedeno sljedeće: “Spastičnost je često neurološko stanje kod pacijenata s multiplom sklerozom, moždanim udarom, cerebralnom paralizom ili ozljedom leđne moždine. Istraživanja provedena na životinjama ukazuju da THC ima inhibicijski učinak na polisinaptičke reflekse. Neki spastički pacijenti su izjavili da su osjetili poboljšanje nakon inhaliranja kanabisa. Testirali smo mišićni tonus, reflekse, snagu i EMG prikaze prije i poslije dvostruko slijepog oralnog davanja 10 mg i 5 mg THC-a te placeba… Za cijelu grupu, primjena od 10 mg THC-a je značajno je smanjila spastičnost u kliničkom mjerenju…”

U istraživanjima putem subjektivnih anketa u olakšavanju boli kod pacijentima s cerebralnom paralizom (CP), istraživači su izjavili da je kanabis ocijenjen kao lijek koji pruža najviše olakšanja.

Jedno istraživanje slučaja objavljeno u “Recenzijama neuroloških bolesti” otkriva da je 45-godišnji muškarac s cerebralnom paralizom i epilepsijom pokazao “značajan napredak uz korištenje kanabisa”. Osim toga, podaci prikupljeni kod osoba s drugim stanjima poput multiple skleroze, dokazuju potencijalnu učinkovitost kanabisa u kontroli simptoma s kojima se često suočavaju i osobe s CP-om, što uključuje spastičnost, neuropatske i kronične boli, poremećaje spavanja i epileptičke napade.

Ovdje možete pogledati video uradak koji prikazuje Jacqueline Patterson, ženu koja kontrolira simptome svog stanja inhalacijom kanabisa. Čitav život je bila stigmatizirana zbog svog stanja, njena desna strana tijela je puno slabija od lijeve i čitav život je trpjela bolove, sve do iskustva s kanabisom. Obratite pozornost na nevjerojatnu promjenu koja se događa nakon inhalacije kanabisa (4:45). Ona inhalacijom bolje vlada govorom, te ublažava nekontrolirane pokrete kao i ukočenost mišića. Sada zamislite što bi se dogodilo s kontroliranom uporabom ulja kanabisa….

Julijan je dječak koji je 2013. proslavio peti rođendan. Prve tri minute svog života nije disao i u tom kratkom vremenskom razdoblju, pretrpio je ozbiljnu štetu na mozgu. U dobi od jedne godine, imao je epi napad koji je trajao jedan sat i 45 minuta, te mu je dijagnosticirana rijetka dijagnoza: Lennox-Gastautov sindrom kao i cerebralna paraliza.

Nakon što je dvije godine imao i do 30 napadaja dnevno, nakon što je doživio slabljenje mišića zbog cerebralne paralize i nakon mjeseci uzaludnih pokušaja liječenja beskrajnim količinama lijekova i alternativnih terapija, njegovi su roditelji proveli 10 mjeseci intenzivno istražujući kanabis, kao novi oblik liječenja. Tako su došli i do kanabidiola (CBD), spoja iz kanabisa koji ima zdravstvene prednosti, ali bez psihoaktivnih učinaka tetrahidrokanabinola (THC). Nakon nekoliko tjedana liječenja CBD-om, iskusio je dane u potpunosti bez epileptičkih napadaja, a u one dane kada ih ima, samo ih je malo, tek jedan do dva. Iskusio je i kognitivni napredak, bolju ravnotežu i stabilnost hoda te je počeo govoriti.

Na ovom forumu su dostupne izjave oboljelih od cerebralne paralize koji se liječe uljem od kanabisa i koji izjavljuju da im je ova biljka iznimna pomoć u oslobađanju boli i spastičnosti.

Iako se iskustveni, subjektivni dokazi koje su pružili sami pacijenti ne mogu koristiti kao činjenični dokaz, obzirom na stvarni značaj bolesnika u ocjenjivanju i utvrđivanju kliničkih poboljšanja simptoma cerebralne paralize, njihove izvještaje bi medicinska zajednica i te kako trebala uzeti u obzir te konačno započeti opsežna i relevantna istraživanja o kanabisu kao lijeku za simptome cerebralne paralize.

Na kraju, obzirom da oboljeli od cerebralne paralize s tvrdokornim simptomima često trebaju istražiti druge mogućnosti kada standardna terapija ne uspije, te da kanabis ima relativno nizak ili nikakav profil popratnih učinaka (što znači mali rizik u eksperimentiranju), on može biti potencijalni dodatak u mogućnostima liječenja, bez obzira radi li se o ekstraktu, ulju ili medicinskim derivatima.

Izvori: Medical Jane, Moonshine Ink, PubMed

One comment

  1. […] Također se pokazalo da se korištenjem ove biljke povećava i kreativnost dok su u mnogim studijama sudionici pokazali i poboljšano verbalno izražavanje. O ostalim utjecajima koje kanabis ima na mozak pročitajte u tekstu Može li kanabis pomoći oboljelima od cerebralne paralize?. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s