Zdravstvene prednosti kanabisa

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Više od 20 američkih država je do sada legaliziralo korištenje marihuane u medicinske svrhe, a sve više drugih zemalja razmatra povlačenje istog poteza, uglavnom zbog rastućeg broja znanstvenih dokaza o koristi koju ova biljka nosi za zdravlje i poboljšanje kvalitete života brojnih osoba.

Odavno je poznato da će mučninu i nelagodu uzrokovane kemoterapijom kanabis učinkovito eliminirati te oboljelima tako pružiti potrebno olakšanje. Dapače, to je jedini lijek protiv mučnine koji otvara apetit što je kod svakog pacijenta oboljelog od karcinoma vrlo važan čimbenik u oporavku. Nadalje, istraživanje objavljeno u British Journal of Cancer pokazuje da ova biljka može zaustaviti rast raznih tumora, pa čak i utjecati na njihovo smanjivanje.

CBD, kanabidiol, spoj svojstven samo kanabisu, pokazao se kao učinkovito sredstvo protiv određenih vrsta epileptičnih napadaja dok se ostale vrste epileptičnih epizoda mogu smanjiti za dodatnih 30% ako se koristi i marihuana.

Ono što se kosi s općim uvjerenjem je saznanje da se kanabis ne povezuje s oštećivanjem pluća čije funkcioniranje može čak i poboljšati. Naime, istraživanje objavljeno u renomiranom Journal of the American Medical Association pokazuje da povremeno pušenje marihuane može poboljšati, pa i povećati kapacitet pluća. Više pročitajte u tekstu Razotkrivanje mita – utjecaj pušenja kanabisa na pluća.

Također se pokazalo da se korištenjem ove biljke povećava i kreativnost dok su u mnogim studijama sudionici pokazali i poboljšano verbalno izražavanje. O ostalim utjecajima koje kanabis ima na mozak pročitajte u tekstu Može li kanabis pomoći oboljelima od cerebralne paralize?.

Chronova bolest je kronični upalni poremećaj crijeva koji utječe na podlogu probavnog trakta. Brojne su studije pokazale da kanabis može smanjiti ove simptome i u nekim slučajevima čak potaknuti i potpunu remisiju. Više o problemima vezanim uz probavni sustav, a na koje kanabis djeluje pozitivno pročitajte u tekstu Žvakače gume s kanabisom kao tretman za sindrom iritabilnog crijeva.

Kanabis se povezuje i sa stopom smanjenja pretilosti i dijabetesa: korisnici u prosjeku imaju manji obujam struka od osoba koje ga ne konzumiraju.

Gore nabrojano su samo neke prednosti kanabisa za zdravlje koje je znanost i dokazala, no popis svakako nije konačan. Ono na što se željelo ukazati jest da ova biljka i nije baš potpuno zlo kako ju se inače smatra. Dodatne informacije na ovu temu otkrijte u tekstu 5 bolesti kod kojih kanabis djeluje bolje od farmaceutskih lijekova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s