Liječnik koji pacijente liječi hranom

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Nakon što je više od 25 godina svoje medicinske prakse posvetio liječenju najbolesnijih članova zajednice pomoću farmaceutskih pripravaka, dr. Ronald Weiss je odlučio napustiti svoju ordinaciju i posvetiti se sasvim novom načinu liječenja ljudi, a koji uključuje jedino – hranu. Svoju odluku temelji na vjerovanju da bismo našu usredotočenost na farmaceutske lijekove trebali zamijeniti osnovnim znanjem o zdravlju koje je godinama potiskivao upravo farmaceutski lobi.

Nakon zatvaranja i prodaje svoje medicinske prakse, dr. Weiss je na površini od 1,5 km² izgradio prvu farmu koja danas služi uzgoju hrane za liječenje.

„Cjelovite namirnice temeljene na biljkama najbolje su oruđe za borbu protiv bolesti, mnogo učinkovitije od bilo kojeg lijeka ili operacije“, rekao je.

Pokrenuo je i svoj poljoprivredni projekt naziva Ethos Health kojim se trenutačno za 90 obitelji uzgajaju svježe povrće, voće i razno ljekovito bilje. Sudionici projekta plaćaju članarinu i dio svojeg slobodnog vremena odvajaju za rad na farmi čime se potiče interes ljudi za njihovu ishranu za koju dr. Weiss smatra da predstavlja osnovno ishodište zdravlja.

„Čovjekovo zdravlje je izravno vezano uz zdravlje okoliša, proizvodnju hrane i njezin uzgoj,“ kaže dr. Weiss koji je u ovaj projekt unio svo svoje iskustvo i znanje te ih povezao s ljudskim biološkim sustavom.

Robert-Weiss Os uma

Kaže da je njegov cilj smanjiti ovisnost o opasnim farmaceutskim lijekovima koji uzrokuju niz negativnih nuspojava pa čak i predoziranja dok istovremeno stremi izbjegavanju nepotrebnih kirurških zahvata kad god je to moguće.

„Ne kažem da ako padnete i slomite gležanj to možete izliječiti stavljanjem melema od pelina. Naravno da je potreban netko tko će ispraviti lom. Ja govorim o liječenju i prevenciji kroničnih bolesti – srčanim i moždanim udarima, karcinomu, raznim kardiovaskularnim poremećajima, bolestima koje naciju i gospodarstvo godinama guraju prema dolje.“

Dapače, mnoge su znanstvene studije dokazale da rad u vrtu i kontakt s bakterijama iz tla mogu osobu učiniti pametnijom, sretnijom i zdravijom jer pokreću izlučivanje hormona serotonina u mozgu, gotovo poput antidepresiva. Uz to, odavno se zna da prirodni dijelovi mnogih biljaka sadrže hranjive tvari koje tijelu omogućuju ozdravljenje. Primjer za to može biti kurkuma koja djeluje protuupalno, a poznato je da su upravo upale uzrok mnogih kroničnih oboljenja.

Čini se da dr. Weiss slijedi savjet kojeg je još davno ljudima dao Hipokrat:

 „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.“

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s