Zlatna pasta – kako ju napraviti i koristiti

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Kurkuma je začinska biljka, uglavnom poznata kao glavni sastojak curryja. Toplog je i pomalo gorkog okusa te se dodaje jelima u svrhu dobivanja oku privlačne, pomalo zlatne boje ili kao pojačivač okusa pri spravljanju namirnica kao što su senf, maslac ili sir. No, ono što kurkumu čini čudotvornom je njezin aktivni sastojak, kurkumin, odnosno ljekovitost njezinog korijena koji ima protuupalna i antikancerogena svojstva uz to što djeluje i kao snažan antioksidant.

Iz tog se razloga ona koristi pri liječenju artritisa, žgaravice, boli u želucu, pri suzbijanju proljeva i plinova u crijevima, nadutosti, žutice, problema s jetrom i žučnim mjehurom te kao pomagač za otvaranje apetita. Također se koristi protiv glavobolje, bronhitisa, prehlade, infekcije pluća, lepre, groznice i menstrualnih tegoba, a povoljno djeluje u suzbijanju depresije, Alzheimerove bolesti, protiv zadržavanja vode i svih problema vezanih uz bubrege. Može se primjenjivati i kod liječenja kožnih bolesti kao što su lišajevi, upalne rane i modrice, dok pomaže i kod rana u ustima te problema s očima.

Kurkumin, žuti pigment kurkume, a koji se u manjem omjeru nalazi i u đumbiru, je malena molekula koja se tijekom posljednjih godina opsežno proučavala ponajviše kao ona koja djeluje u sprječavanju nastanka i razvoja karcinoma. Ostala područja djelovanja kurkumina i njegove primjene su se odnosile na ublažavanje kognitivnog propadanja povezanog sa starenjem, zdravlje srca i krvnih žila te smanjenje rizika od nastanka i razvoja dijabetesa pri čemu se ovaj sastojak pokazao vrlo učinkovitim i djelotvornim.

kurkuma os uma
Kurkuma je jedan od važnijih sastojaka azijske kuhinje

Zlatna pasta je polugusta masa čiji je osnovni sastojak upravo kurkuma i riječ je o pripravku koji se u zemljama kao što su Indija, Bangladeš i Pakistan koristi već više od 4 000 godina kao lijek za artritis, kožna oboljenja, osnaživanje imuniteta i mnoge ostale, prethodno navedene, tegobe. Njezino svakodnevno korištenje predstavlja jednostavan način poboljšanja apsorpcije kao jednostavnog načina iskorištavanja njezinih brojnih koristi.

Sastojci potrebni za izradu Zlatne paste su:

  • Pola šalice kurkume u prahu
  • Šalica vode
  • Pola žličice mljevenog crnog papra
  • 70 ml maslinovog ili kokosovog ulja

Potrebno je pomiješati šalicu vode s kurkumom u prahu te tu mješavinu polako zagrijavati dok ne nastane gusta pasta (6-10 minuta). Ukoliko smjesa postane pregusta, može se dodati još pola šalice vode. Nakon toga se dodaju papar i ulje te se sve zajedno miješa još nekoliko minuta, dok ne nestanu svi mjehurići. Nakon hlađenja, pasta se drži u hladnjaku gdje može stajati tjedan dana nakon čega je potrebno napraviti novu. Papar je važan sastojak ovog recepta jer pomaže tijelu pri upijanju kurkume i to, kako su istraživanja pokazala, za više od 2 000%.

zlatno mlijeko os uma
Zlatno mlijeko: jedan od načina uvođenja kurkume u ishranu. Žličica Zlatne paste se dodaje u 2 dcl toplog mlijeka po izboru čemu se može još dodati malo meda, vanilije i cimeta.

Kako i u kojim dozama se Zlatna pasta koristi? Mnogi ljudi ju dodaju jelima, no može se uzimati i jednom dnevno poput lijeka. Slično tome, preporučena količina se može uzeti u 2 ili 3 dijela tijekom dana dok joj se može dodati i malo meda u svrhu poboljšanja okusa. Ukratko, način uzimanja ovisi o osobi i onome što njoj najviše odgovara.

Zlatna pasta se može koristiti i za liječenje rana, posjekotina, osipa, modrica, uboda insekata i oteklina kada je za njezinu pripremu dovoljno koristiti kurkumu i vodu u omjeru 1:8 te izbjegavati korištenje kad su u pitanju otvorene rane koje se mogu inficirati.

Iako se uglavnom navodi da je količina Zlatne paste koja se uzima također proizvoljna, znanstvenici sa Sveučilišnog medicinskog centra u Marylandu za odraslu osobu preporučuju:

Sirovi korijen: 1,5-3 grama
Prah kurkume: 1-3 grama
Standardizirani prah od kurkume: 400-600 mg, tri puta dnevno
Tekući ekstrakt (1:1): 30-90 kapi
Tinktura (1:2): 15-30 kapi, četiri puta dnevno

Napomena: Navedene su standardne doze koje služe za preventivnu, svakodnevnu uporabu. Razne studije su pokazale da se, ovisno o težini bolesti i ozbiljnosti tegobe, koriste jače doze.

zlatna pasta maska os uma
Maska od Zlatne paste za liječenje rana i obnavljanje kože

Kurkuma se inače smatra sigurnom za uporabu, no u velikim dozama i kod dugotrajnije uporabe može izazvati mučninu i proljev. Također, trudnice bi ju općenito trebale izbjegavati dok bi se osobe koje boluju od bolesti bubrega, žučnog mjehura, poremećaja krvi ili dijabetesa prethodno trebale savjetovati s liječnikom. S obzirom da kurkuma potencijalno može izazvati krvarenje, trebalo bi ju izbjegavati barem dva tjedna prije podvrgavanja kirurškom zahvatu, ali i ako koristite lijekove poput aspirina, statine, razrjeđivače krvi ili one koji djeluju na regulaciju krvnog tlaka i šećera u krvi.

Prednosti Zlatne paste se mogu koristiti i na životinjama. Dapače, upravo je veterinar Doug English razvio gore navedeni recept i često je pri liječenju životinja (uključujući konje, mačke, pa čak i krokodile) koristio kurkumin. Kad su, primjerice, psi u pitanju, počnite s manjom dozom (1/4 čajne žličice) koju ćete povećavati, ovisno o veličini psa, do količine koja ne premašuje dvije žličice dnevno. Zlatnoj pasti dodajte još vode i prelijte hranu koju dajete životinji.

2 comments

  1. […] je dobar izvor mangana, željeza, vlakana, vitamina B6 i C, kalija i magnezija (detaljnije u tekstu Zlatna pasta – kako ju napraviti i koristiti). Jedna od njezinih značajnih prednosti je poboljšanje zdravlja kože. No pravilna ishrana ne […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s