Kolapsi ekosustava diljem svijeta

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Uz vulkanske aktivnosti, potrese, ekstremne vrućine i razna vremenska događanja posljednjih mjeseci ne čudi činjenica da sve to utječe i na ekosustave diljem svijeta. Izumiru brojne životinjske vrste dok se druge javljaju, iz mora i oceana izranjaju neobična bića, mijenja se cijela piramidalna shema u prirodi. Nažalost, čovjek je ovdje prekratko da bi znao je li to zaista prirodan proces ili je uzrokovan ljudskim utjecajem, oko čega se znanstvena stajališta već desetljećima sukobljavaju što se konačnici sve više čini nevažnim te da nam je jedino preostalo – prilagoditi se.

U tekstu Sezone poplava mijenjaju se diljem Europe navodi se jedan od uzroka sljedećim primjerima, a to su svakako klimatske promjene koje više nitko ne može ignorirati. Teško je zabilježiti i pratiti sva događanja, djelomično zbog njihove količine, a djelomično i zbog brzine kojom se odvijaju. No, neka od njih se izdvajaju svojim izuzetnim neobičnostima, poput masovnog umiranja galebova koji su u srpnju ove godine iznenadili stanovnike koji žive u blizini kanadskog Turtle Lakea. Mještane je prenerazila količina mrtvih ptica za koju kažu da je podsjećala na poznati Hitchokov film. Pretpostavlja se da je uzrok ove pojave bila obližnja oluja te da su oni slabiji galebovi stoga stradali.

Na drugom kraju svijeta, u Vijetnamu, dogodio se masovni pomor ribe čiji su leševi prekrili površinu jezera West Lake u Hanoiju. Pomor se odvijao također u srpnju, u razdoblju od tri dana. Uzrok ovog pomora se još uvijek utvrđuje.

Pomor riba – Vijetnam

Times of India je početkom prošlog mjeseca izvijestio o neobičnom pomoru stotina morskih zvijezda na plaži Caranzalem, iako pomor tih bića ondje nije viđen prvi put. Goa je velika rijeka koja na svoje obale često izbacuje neobične stvari, kao primjerice 2013. kad je bila prekrivena praznim školjkama raznih vrsta. U slučaju pomora zvijezda, pretpostavlja se da su uzrokom bile obilne kiše popraćene velikim bujicama.

Ministarstvo prirodnih resursa i rada u Tortoli, dijelu Britanskih Djevičanskih otoka, objavilo je da istražuje uzrok najvećeg pomora riba i rakova ikad. Smatra se da je u ovom slučaju riječ o manjku kisika, potaknutim raspadanjem brojnih stabala koja su porušena tijekom prošlogodišnje sezone uragana. Također, veliki pomor ribe je nedavno zabilježen i na njemačko-švicarskoj granici unatoč bazenima za hlađenje koji su ondje izgrađeni. Velike vrućine su ipak bile prejake za krhki ekosustav tog područja.

Uginule zvijezde na obali rijeke Goa

Posljednjih tjedana toksične tropske alge Karenia brevis cvjetaju duž jugozapadne obale Floride te su uzrokovale pomor tisuća kilograma ribe zbog čega je ova država osnovala posebne odbore i fondove namjenjene eliminaciji pošasti.  Iako je na tom području pojava algi i tzv. crvene plime uobičajena, količina o kojoj je riječ poprilično ugrožava tamošnji ekosustav, zbog ispuštanja neurotoksina kojeg udišu životinje, pa i ljudi. Zahvaljujući ovoj pojavi, brojne su morske životinje oboljele ili uginule, osobito kornjače, ptice i morske krave čiji ostaci na obali pružaju poprilično jeziv prizor.

Foto: BBC

Plažu u engleskom Cornwalu nedavno su preplavili ostaci stotina morskih ježeva tzv. morskih krumpira. Pretpostavlja se da je “nešto pošlo po krivu” tijekom parenja zbog čega su se ova bića našla zaglavljena na pješčanoj obali. Vjerojatno je riječ o oluji koja ih onamo nanijela.

Sredinom kolovoza meksičku su obalu u blizini Gvatemale prekrile lešine više od 100 morskih kornjača. Ovaj je pomor započeo još 24. srpnja s 26 mrtve odrasle kornjače. Uzrok se još uvijek istražuje, a pretpostavlja se da bi jedan od njih mogla biti i crvena plima.

Vremenske nepogode i promjene očito ne ugrožavaju samo ljude, nego i kompletan ekosustav, o kojem čovjek uvelike ovisi. Uz problem nestajanja pčela, žaba i šišmiša koji predstavljaju temelj našeg opstanka, sada je sve više ugrožena i voda te životinjski i biljni svijet u njoj o čemu postoje još brojni primjeri, uključujući onaj spomenut u tekstu Masovno izbjeljivanje koralja, dok su ovi gore navedeni samo neki od njih i odnose se na razdoblje u protekla dva mjeseca. To je mali dio za skretanje pažnje na veliki problem koji nas vjerojatno očekuje u ne tako dalekoj budućnosti.

Naslovna fotografija:  A Manifesto of Ecology 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s