Shinrin Yoku – japansko umijeće iscjeljenja tijela i duše

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Osjećate li se u posljednje vrijeme nekako umorno, iscrpljeno ili ste depresivni? Japanski su istraživači otkrili da napuštanje civilizacije na nekoliko sati može biti odličan recept kojeg je vaš liječnik zaboravio napisati. Praksa poznata kao shinrin yoku ili, u prijevodu, šumsko kupanje, uključuje vrijeme provedeno u prirodi popraćeno pomnošću. Pokazalo se da se njome uvelike mogu smanjiti zdravstvene tegobe, uključujući i smanjenje rizika od nastanka karcinoma.

Shirin yoku se razvio u Japanu tijekom 80-ih godina i danas je to temelj zdravstvene zaštite i liječenja u japanskoj medicini. Ideja koja se krije u srži ove prakse je vrlo jednostavna: ako osoba posjeti šumsko područje te njime opušteno hoda, doći će do umirujućeg, pomlađujućeg i osnažujućeg učinka. Osnovni princip uključuje nošenje adekvatnog pića i hrane, odjeće i pravljenje čestih pauza u hodanju. Pritom je najvažnije imati na umu da nije riječ o planinarskom ili sličnom maratonu nego o nježnoj šetnji kroz šumu uz posebnu posvećenost disanju, opuštanju, dodirivanju i slušanju.

shirin-yoku-os-uma

Ova kombinacija dviju aktivnosti (pomnosti i vremena provedenog u prirodi) donosi brojne zdravstvene koristi što je potvrdilo i nekoliko studija. Jedna od njih, provedena u 24 šume u Japanu, pokazala je da će se, kad se hoda šumovitim područjem u odnosu na boravak na urbanom području, razina stresa smanjiti za 16 puta, uravnotežiti krvni tlak, sniziti proizvodnja kortizola (hormona stresa), povećati parasimpatička aktivnost živaca, a sniziti aktivnost simpatičkih.  Disanje će pritom igrati najvažniju ulogu i to zahvaljujući fitoncidu kojeg emitira drveće. Fitoncid smanjuje proizvodnju hormona stresa čime neizravno povećava sposobnost imuniteta za ubijanje stanica tumora. Dapače, studije su pokazale da će, ako u vašoj blizini nema šume, već samo gledanje zelene boje (recimo, drveća u parku) smanjiti napetost u mišićima i sniziti krvni tlak.

„Istraživanje provedeno u Norveškoj je pokazalo da će bilo koja biljka koja se stavi u ured ili unutar vidokruga značajno smanjiti broj dana provedenih na bolovanju. Studija iz 2010., provedena na Tehnološkom sveučilištu u Sydneyu, pokazala je da će se tijekom tri mjeseca za 40% smanjiti učestalost javljanja bijesa, tjeskobe, depresivnih misli i umora dok se razina stresa može sniziti i za 50%.“ – Mother Earth News.

Još jedna studija objavljena u časopisu The journal of Japanese Society for Horticultural Science pokazuje da će biljke postavljene u školskim učionicama u razdoblju od četiri mjeseca značajno smanjiti posjete školskoj ambulanti.

Stoga, da biste iskoristili sve prednosti prakse shirin yoku te da biste otpustili sve brige i napetost i povezali se s prirodom, isključite svoj mobitel i sva osjetila izložite umirujućem djelovanju hodanja šumom.

 

Leave a comment