U pripremi ruski Jurski park

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Sveučilište u Rusiji planira otvoriti objekt za kloniranje nalik Jurskom parku iz poznatog serijala filmova o dinosaurusima. Svrha postrojenja vrijednosti 4,5 milijuna funti je vratiti u život izumrle vrste poput vunastih mamuta, špiljskih lavova te mnogih drugih.

Rusi najavljuju da će novi objekt biti “svjetski paleo-genetski znanstveni centar”, a nalazit će se u najhladnijem gradu na svijetu: Jakutsku, glavnom gradu republike Jakutske i velikom nalazištu ostataka smrznutih životinja (do 80% uzoraka pleistocenskih i holocenskih životinja sa sačuvanim mekim tkivima ikad otkrivenim u Rusiji iskopano je u toj regiji).

Prema riječima stručnjaka, u centru će se “iz živih stanica proučavati izumrle životinje te će se životinje kao što su vunasti mamut, vunasti nosorog, pećinski lav i neke pasmine davno izgubljenih konja ponovno vratiti u život”. Ruski znanstvenici već godinama blisko surađuju s južnokorejskim stručnjacima s kojima će u permafrostu izraditi laboratorije kako bi mogli raditi s uzorcima različitih izumrlih vrsta. Naime, DNK drevnih životinja u permafrostu (stalno zamrznuto tlo) može ostati očuvan i nekoliko desetaka tisuća godina.

Vraćanje izumrlih vrsta nije mali podvig jer se DNK vremenom degradira. Čak i ako se dio mekog tkiva nađe očuvan u permafrostu, znanstvenici će morati sastavljati parove fragmenata DNK. Do sada je samo jedna životinja, pirenejski kozorog, klonirana nakon izumiranja (nakon smrti 1997.). Uginuo je nakon samo sedam minuta života, što znači da je to ujedno bila i prva životinja koja je dva puta izumrla. Više o ovoj temi pročitajte u tekstu Hibridi ljudi i životinja.

Pokusi koji se iz Rusije najavljuju za 2020. uključuju i ugrađivanje gena vunastog mamuta u zametak azijskog slona čime će se stvoriti hibrid slona i mamuta, a ukoliko ovo biće poživi, planirano je da će ono slobodno lutati izgrađenim parkom.

Detaljnije planove za ovaj istraživački centar otkrit će ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom 4. Istočnog ekonomskog foruma koji će se održati od 11. do 13. rujna u Vladivostoku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s