Šećer, a ne sol, uzrokuje visoki krvni tlak

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Možda zvuči šokantno no znanstveni dokazi su nedvojbeni. Uzrok povišenog krvnog tlaka nije konzumacija soli, već šećera, a ovaj nalaz su potvrdile brojne studije.

Istraživanje objavljeno u časopisu “American Journal of Cardiology” pronašlo je poveznicu između konzumacije zaslađenih pića i rasta razine krvnog tlaka. Autor ovog rada, dr. James DiNicolantonio objašnjava da šećer, u obliku zaslađenih pića, i te kako podiže krvni tlak, što dovodi i do razvoja kardiovaskularnih bolesti i stanja. Što više, analiza studija velikih razmjera sugerira da je upravo šećer jače povezan s povećanim krvnim tlakom kod ljudi, nego natrij.

Organizam je u stalnoj potrebi za solju, te ako se smanji količina natrija u nekim namirnicama, to može dovesti do toga da konzumiramo više procesuirane hrane s niskim udjelom soli, kako bi dobili istu količinu natrija. Tim se povećava i unos loših masti te rafiniranih ugljikohidrata što nikako ne može povoljno utjecati na naše zdravlje. Dr. DiNicolantonio je također naveo da kada su isključene studije financirane od strane industrije šećera, povećanje krvnog tlaka zbog šećera je bilo dvostruko u odnosu na učinak soli.

Sol je važna za naše zdravlje te je najdostupniji nemetalni mineral u svijetu. Naša tijela nisu dizajnirana da obrađuju rafinirani natrijev klorid jer on nema hranjivu vrijednost, no postoje soli koje su pune minerala, a o tome sve možete pročitati ovdje.

Znanstvenici vjeruju da visoke razine šećera utječu na ključni dio mozga, hipotalamus, koji uzrokuje ubrzani rad srca i porast krvnog tlaka. Također su mišljenja da šećer može izazvati da tijelo proizvodi više inzulina, hormona koji može ubrzati rad srca.

Ljudi nisu ni svjesni koliko šećera unose u organizam, jer broje samo onu žličicu koju će staviti u kavu ili čaj, no cjelokupni dnevni unos je puno veći jer se on nalazi u mnogim proizvodima. Dakle, poticanje potrošača da se suzdrže od šećera, a ne od soli, je možda bolja prehrambena strategija za kontrolu krvnog tlaka, ali i općenito zdravlja, poput prevencije dijabetesa, pretilosti, pa i raka.

Izvori: Daily Mail, Express

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s